Insikt NYAB

Regissör och manusförfattare Christer Engberg berättar om utmaningen att förmedla NYABs vision och värdegrund samt på ett poetiskt sätt skapa en story runt det norrbottniska bygg och anläggningsföretaget. 

 

Ibland kan man drabbas av det oanade och dra lärdom därav

Jag har under mitt yrkesliv nästan uteslutande arbetat med historier och berättande som regissör och författare. I den yrkesrollen är storyn och människorna oerhört viktiga. Det finns en del moment i berättandets konst som är extra spännande och det är att jobba med inre monolog mot bild och att ge en undertexten större betydelse än det uppenbara.

 
nyab1.jpg
 

Man kan då som utomstående betraktare kanske tycka att arbetet här på Samuraj inte står i proportion till vad jag skrev i förra stycket... Fel... Fel... Fel.

Allt har en story det gäller bara att se den, och låta den berätta sig.

 
nyab2.jpg
 

För drygt två månader sedan fick Samuraj ett uppdrag att förmedla NYABs vision och värdegrund. Första tanken hos mig var jahaja hur gör man en story runt ett entreprenadföretag inom bygg och anläggning... Den ni! Jag fick väldigt engagerade och fina beskrivningar av mina kollegor som verkade förstå allt med företaget... Men själv var jag tom och tvivlande. Det berodde nog på att jag separerade mitt kreativa tänk i två delar ”teater och film” och ”Samuraj”.

 
nyab-christer.jpg
 

När jag senare träffade människorna på NYAB i deras olika arbetsroller så var det svårt att oglo (ni vet när man sitter på tåget och ser en spännande person som man studerar utan att det ska märkas). De var genuina historier var och en, som tillsammans faktiskt skapade en egen storyline om företagets kultur och värdegrunder. Att på ett poetiskt sätt få beskriva detta blev ett uppvaknande för mig. Se historien i det lilla, den finns oftast närmare än vad du tror. Jag tycker att NYAB var modiga som tog till sig detta.

Man kan säga att jag steg in i NYAB-projektet med ett öga, men steg ut ur det med två.

Tack NYAB.

- Christer Engberg

 
Sara Björnfot