Slösa inte tid på praktiken, få maximal nytta av den istället – Samurajs megapraktikguide

Flera av oss på Samuraj har smygstartat våra karriärer genom att praktisera på byrå, såväl hos Samuraj som på andra platser. Nu närmar sig tiden på året när det är dags för många studenter att söka sig till en praktikplats, och vi vill göra vårt bästa för att våra erfarenheter ska bli dina, och att din praktikperiod blir den bästa möjliga bryggan mellan studier och arbete.

Andreas Uneby

Creative Director

Varför praktik överhuvudtaget?

När vi ser tillbaka på våra egna praktikperioder, så är det några saker som framförallt sticker ut och som var otroligt värdefulla för oss:

  • En temperaturmätning av den egna kunskapen. Under praktiken är uppdragen, beställarna och målgrupperna högst verkliga och påtagliga, och du får möjligheten att jämföra din egen kunskapsnivå med de som faktiskt arbetar dagligen med det du utbildar dig till. Du får också ett toppentillfälle att inte bara se, utan även utveckla verktygen i din verktygslåda så att du är bättre rustad inför arbetslivet.
  • Knyta kontakter och skapa möjligheter. Du lär känna nya människor under praktiken, som i sin tur känner ännu fler människor. Du breddar ditt kontaktnät och skapar förhoppningsvis flera relationer som du kommer ha nytta av under ditt kommande yrkesliv.
  • Lär dig nya saker och öva det du redan kan. Du får troligtvis arbeta med ett antal olika uppgifter under din praktik, och får möjlighet att arbeta nära både liknande och helt annorlunda roller. Du kommer lära dig nya saker och bli ännu bättre på det du redan kan.
  • Testa större processer och metoder. Arbete i skolan utförs av nödvändighet i mindre grupper eller helt på egen hand. Ofta får du via praktiken möjlighet att vara del av ett större team och fokusera mer på din egen roll i små och stora projekt, samtidigt som du får en bättre förståelse för andra roller och deras arbete.

Vi är alla överens om att praktiken var ovärderlig, och för de studenter som har möjlighet att välja mellan “vanliga” kurser och en praktikperiod så skulle vi verkligen, verkligen, verkligen, verkligen, VERKLIGEN rekommendera att nyttja möjligheten till praktik.

Vad borde jag ta reda på innan jag gör praktik?

Det kan kännas hur bra som helst att få ett “ja” på en praktikansökan. Men för att praktiken ska bli värdefull för dig så är det viktigt att du ställer dig själv och företaget några frågor. Här är några saker vi tycker du bör säkerställa innan du ger ditt hjärta och din själ till en praktikplats:

  • Kommer de ha tid och energi för dig? Det här är kanske den enskilt viktigaste frågan. Vi tackar regelbundet nej till praktikanter för att vi bedömer att vi inte kommer ha tillräckligt tid för att ge dem en bra praktik, och vi vill att alla som gör praktik hos oss ska få den tid och uppmärksamhet de förtjänar och behöver. Du kommer att ha frågor. Du kommer att behöva uppgifter – och finns det inga verkliga för stunden, så kan någon ge dig fiktiva men ändå lärorika uppdrag. Inte minst behöver du lära känna dina tillfälliga kollegor, och det är svårt om alla har lite mer än fullt upp just när du är där.

    Fråga alltså om din handledare kommer ha tid avsatt för dig, och ta reda på vilket stöd du kan vänta dig. Mycket kommer att vara nytt och främmande, men om du har någon att fråga som har tid för dig så blir det lärorikt istället för frustrerande. Det är grundstenen för en bra praktikperiod.
  • Vilken typ av uppgifter kan du förvänta dig? Se till att fundera på vad du själv vill och behöver lära dig, och ta reda på om de uppgifterna är realistiska att vänta sig. Om inte, vad kan du och företaget göra för att styra det i den riktningen? Kommer det, som vi nämnde ovan, finnas möjlighet att ta sig an fiktiva uppgifter när de verkliga tar slut? Det viktiga är att du inte blir sittandes i veckor eller till och med månader och känner att du inte lär dig det du behöver lära dig.
  • Vilka färdigheter eller vilken kunskap behöver du? En praktikperiod blir som mest utvecklande om du får uppgifter som är möjliga men utmanande att lösa. Se till att både du och din praktikplats har samma förväntningar på dina kunskaper, och att du varken plaskar runt i en för grund pool eller tar dig vatten över huvudet.
  • Vad gäller rent praktiskt? Hur verksamheten bedrivs kan variera enormt beroende på om du praktiserar på ett företag med hundratals anställda eller hos ett företag med bara en eller två personer, och både kultur och arbetssätt är ofta helt olika även i företag i liknande storlek. Ta reda på vad som gäller kring allt från arbetstider och frånvaro till mjukvara och om folk käkar matlåda eller äter ute, så får du en så tydlig bild som möjligt om hur din vardag kommer bli under praktiken.

Genom att ställa och besvara de här frågorna så tror vi att du kan göra en bra bedömning av potentialen i en praktikplats för just dig, och förhoppningsvis landa i en praktikperiod som du ser tillbaka på med ett drömmigt skimmer i framtiden.

Tills dess är du jättevälkommen att höra av dig om praktikplats hos oss, eller bara följa oss på sociala medier och nicka instämmande om vi plötsligt råkar säga något smart. Stort lycka till!

more?

Brand

Strategi

Content

Vi är en kommunikationsbyrå som har kapaciteten, höjden och bredden för att ta dig dit du vill. Helst lite längre. Här ser du ett urval av vad vi kan hjälpa er med, men den här branschen har lika många facktermer som en fiskebåt, så vårt bästa tips är att helt enkelt säga till oss vad du vill uppnå så tar vi oss dit tillsammans.

Brand

Varumärkesstrategi

Identitet

Grafisk profil

Logotyp

Strategi

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsplan

Mediastrategi

Sökmotoroptimering (SEO)

Målgruppsanalys

Inbound marketing

Digital marknadsföring

UX

PR

Content

Webbdesign

Webbutveckling

Appdesign

Apputveckling

Copywriting

Grafisk design

UI

Löpande produktion

Printdesign

Sociala medier