Luleå Kommun Anno 1500

 
 

Konceptutveckling
Manus & regi
Research
Producering
3D modellering
Programmering
Animering
Motion capture
Ljuddesign

Bakgrund

1996 utnämndes UNESCO Gammelstads Kyrkstad till världsarv. För att fira 20-års jubileet beslutade Kulturförvaltningen i Luleå att göra en historisk tillbakablick med spektakulär och modern teknik. Vi på Samuraj presenterade en djärv ide, som innebar att man skulle förflytta besökaren till Kyrkstaden som den såg ut på 1500-talet med hjälp av VR-teknik. 

 
4.jpg
Screen-Shot-2018-01-05-at-13.37.33.jpg
Screen-Shot-2018-01-05-at-13.37.02.jpg
 

Behind the scenes

 

Arbetet bakom Anno 1500.

 
 
 
 
anno-banner-video.jpg
 

Från A till B

Vår utgångspunkt är att förarbetet är helt avgörande för slutresultatet och därför har Luleå Kommuns tankar och visioner varit plattformen för oss. Efter ett gediget förarbete startade skapandeprocessen där vi omformade tankar till en berättelse, som presenterades för beställaren i form av konceptskisser, manus, tidsplan och leveransvillkor.

När projektplanen var godkänd startade produktionsarbetet med etappindelning och kontinuerliga avstämningspunkter.

I god tid innan leveransdatumet levererade vi en första version av upplevelsen för avstämning. Då bildade vi även en testgrupp med olika personer inom ett stort åldersspann, för att spegla vår målgrupp. Målgruppen för uppdraget har varit personer från 8 år till 65 år, både invånare i Luleå Kommun och besökare (potentiella inflyttare).

När VR-upplevelsen var godkänd och klar skapade vi en trailer i filmformat som har använts i marknadsföringen av upplevelsen på sociala medier och i andra kanaler. 

 
6.jpg
3.jpg
1.jpg
 

"Inför 20 års jubiléet av Gammelstad kyrkstad som världsarv bad vi Samuraj ta fram en historisk betraktelse av det gamla Luleå, förpackat i en ny modern teknik och form. En resa i tiden i med hjälp av VR-teknik. Med god dialog och gott samarbete blev resultatet helt i paritet med det förväntade resultatet. Jag kan med varm hand rekommendera Samurajs kompetens och leveransförmåga.”

– Åke Broström, Kulturchef Luleå Kommun

 
 

Anno 1500 trailer

Gör dig redo att resa 500 år tillbaka i tiden till Gammelstads kyrkstad.

 
 

Resultat

VR-upplevelsen skapar en närvarokänsla där besökaren får en stark känsla av att befinna sig på plats och kan interagera med karaktärer och objekt i en 3D miljö istället för att passivt betrakta en “platt” film. VR-upplevelsen “Anno 1500” har gjort ett internationellt avtryck och skapat ett globalt intresse för platsen Luleå som en föregångare när det gäller att använda spjutspetsteknik för att skildra sin historiska bakgrund.